Medicumconsult

Naar de bedrijfsarts

Wij helpen u bij uw re-integratie

Heeft u zich ziek gemeld bij uw werkgever? Dan wordt er binnen enkele dagen een afspraak ingepland bij de (praktijkondersteuner) bedrijfsarts. Hij of zij gaat met u in gesprek over wat u op dit moment wel en niet kunt.

De bedrijfsarts

De bedrijfsarts is een arts die gespecialiseerd is in werk en gezondheid. Het is een recht van u als werknemer om contact te hebben met een bedrijfsarts. U kunt bij hem/haar terecht als u wilt voorkomen dat u ziek wordt en als u al ziek bent. In dit laatste geval is uw werkgever wettelijk verplicht de bedrijfsarts in te schakelen. De bedrijfsarts stuurt zijn advies over uw re-integratieproces ook naar uw werkgever, zonder dat hij daarbij vertrouwelijke medische informatie deelt. Samen met de bedrijfsarts houdt u grip op uw verzuim en re-integratie.

Wat doet de bedrijfsarts?

  • beantwoordt uw vragen
  • geeft een oordeel over uw arbeidsongeschiktheid voor werk
  • adviseert over uw mogelijkheden om te werken
  • informeert uw werkgever over uw mogelijkheden om te werken

Bij het advies houdt de bedrijfsarts rekening met u als persoon en uw persoonlijke omstandigheden, maar ook met de situatie op uw werk. Het doel is u gezond te houden of te krijgen, zodat u met plezier kunt blijven werken.


Wat doet de praktijkondersteuner bedrijfsarts?

De praktijkondersteuner bedrijfsarts voert taken uit in taakdelegatie van de bedrijfsarts. Zo voert de praktijkondersteuner consulten uit en onderhoudt hij/zij ook het contact met uw werkgever. Doordat de praktijkondersteuner gedelegeerde taken van de bedrijfsarts uitvoert, kan de bedrijfsarts zich focussen op complexe vraagstukken en is er meer tijd en aandacht voor u als werknemer. 

 

Uw privacy

De bedrijfsarts is een neutrale en onafhankelijke professional met beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat de gesprekken met u vertrouwelijk zijn. De bedrijfsarts mag niet praten over uw klachten/ziekte met uw werkgever of andere specialisten.

De bedrijfsarts mag uw werkgever niet laten weten:

  • wat uw klachten zijn of welke ziekte u heeft;
  • welke behandeling(en) u krijgt.

 

De bedrijfsarts moet uw werkgever wel laten weten:

  • welk werk u wel en niet kunt doen en hoe lang;
  • wat zijn/haar adviezen zijn voor op het werk, bijvoorbeeld welke aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat u wel weer aan het werk kunt (denk aan andere werktijden of andere taken);
  • of de mogelijkheid tot werken is veranderd.

 

 

Ter voorbereiding

Bent u ziek en wordt u opgeroepen om bij de (praktijkondersteuner) bedrijfsarts op spreekuur te verschijnen, dan bent u verplicht om aan deze oproep gehoor te geven. In de uitnodiging staat waar en bij wie u moet zijn. Tijdens het gesprek stelt de bedrijfsarts u gerichte vragen over uw gezondheid en uw werksituatie. Als de situatie daarom vraagt, kan hij ook een lichamelijk onderzoek doen.

Wat u meeneemt naar uw afspraak met de bedrijfsarts:

  • Uw identiteitsbewijs
  • Medicijnen die u gebruikt
    Het is voor de bedrijfsarts van belang om te weten of u medicatie gebruikt en zo ja, welke. Maak een lijstje of neem de verpakkingen mee.
  • Gegevens behandelend arts(en)

Staat u onder behandeling van één of meerdere medisch specialisten, dan is dat voor de bedrijfsarts uiteraard ook belangrijke informatie.

 

Tips

  • Heeft u vragen voor de bedrijfsarts? Zet deze vooraf op papier.
  • Neem pen en papier mee, om belangrijke afspraken en gegevens te noteren.

 

Waarmee kunnen we u helpen?

Stuur ons een bericht en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op. Wilt u ons liever meteen spreken? Bekijk dan onze contactpagina.